Arjocu Tabita Abigail, câştigătoarea locului al II-lea la olimpiada naţională de ştiinţe socio-umane.
- Bună Tabita! Felicitări pentru rezultatul obţinut la faza naţională a Olimpiadei de Socio-Umane la Logică, argumentare şi comunicare. Pentru început, te rog să spui câteva lucruri despre tine şi despre rezultatele tale.
- Bună! Mă numesc Arjocu Tabita Abigail şi sunt elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “George Coşbuc”, sunt o fire destul de timidă aşa că nu prea vorbesc despre mine, dar pot spune că logica este una dintre pasiunile mele. Totul a început în clasa a IX-a, atunci când doamna profesoară Negrea Constantina mi-a cerut să particip la olimpiadă şi, deşi logica era o materie nouă pentru mine, cu cât citeam mai mult, cu atât mai interesant mi se părea. De atunci am participat la olimpiadă în fiecare an şi am evoluat câte puţin până am ajuns aici.
- Referitor la Olimpiada Naţională de Logică, ce ne poţi spune despre rezultatul obţinut, subiectele pe care le-ai avut de rezolvat şi modul în care te-ai pregătit pentru a ajunge aici?
-Rezultatul obţinut la olimpiadă a fost ceea ce speram să obţin şi sunt foarte mulţumită că am reuşit, subiectele au fost de nivelul unei olimpiade naţionale, nu pot spune că au fost foarte grele, dar nici uşoare. Cel mai greu a fost însă să mă încadrez în timp, deoarece cantitatea de lucru e foarte mare, iar timpul trece neobservat. Cred că cea mai mare pregătire de care am avut nevoie a fost cea emoţională, să fiu capabilă să fac faţă stresului fără să mă pierd, pentru aceasta trebuind să exersez rezolvând cât mai multe variante de subiecte, care au picat în anii trecuţi, şi de asemenea să stăpânesc forate bine materia.
- Ce a însemnat această experienţă pentru tine? Ce înseamnă, la urma urmei, o Olimpiadă Naţională?
- Experienţa a fost una diferită, am avut ocazia să cunosc oameni noi şi să-mi fac prieteni noi, am putut întâlni persoane care au aceeaşi pasiune şi de asemenea să mă întăresc emoţional. Consider că o Olimpiadă Naţională este o şansă de a acumula experienţă şi de a te pregăti pentru viaţă, cu greutăţile şi cu plăcerile ei.
- Cum ai reacţionat atunci când s-au afişat rezultatele?
- Când am văzut rezultatele am fost foarte calmă, sunt o persoană destul de calmă în general, pot spune că am fost mulţumită şi m-am bucurat că am reuşit, deşi cred că am avut mult mai multe emoţii după ce s-a terminat examenul decât atunci când s-au afişat rezultatele.
- Care au fost persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea ta personală şi profesională?
- Persoanele care au contribuit cel mai mult la dezvoltarea mea personală şi profesională sunt persoanele pe care le iubesc cel mai mult, şi anume părinţii mei care m-au sprijinit mereu să fac ceea ce-mi propun fără să fie vreodată stresanţi sau exigenţi, au fost chiar sprijinul de care am avut nevoie. De asemenea în ceea ce priveşte logica îi sunt recunoscătoare doamnei Negrea Constantina care mi-a deschis calea spre logică, şi care, împreună cu domnul Negrea Nicolae, m-a susţinut mereu. Desigur sunt mulţi alţi profesori care se bucură de respectul şi admiraţia mea şi cărora le datorez multe dintre cunoştinţele mele.
- Şi totuşi… de unde pasiunea pentru logică?
- Pasiunea pentru logică a apărut pe măsură ce descopeream mai multe despre această materie. Pot apune că este o materie foarte practică ce înglobează informaţii din diferite domenii şi în care, pentru a excela, trebuie să ai suficiente cunoştinţe de matematică, geografie sau chiar biologie. De asemenea capitolul meu preferat din logică este argumentarea, aceasta ajutându-mă foarte mult ca orator şi de asemenea ajutându-mă să-mi exersez capacitatea de înţelegere, logica fiind astfel materia ce se potriveşte perfect cu personalitatea mea şi cu interesele mele.
- Ce alte pasiunii te caracterizează? Dacă ar fi să alegi o melodie, un cuvânt sau un vers care să te caracterizeze, ce ai alege?
- Pasiunea ce mă caracterizează este, fără îndoială, arta, eu fiind talentată la desen iubesc să desenez şi să pictez, încercând mereu să evoluez şi să-mi depăşesc limitele. Regret însă că arta este destul de puţin apreciată în ţara noastră, evoluţia mea fiind limitată de posibilităţile materiale. O altă pasiune mai recentă de-a mea este limba coreeană, totul a început cu câteva seriale, apoi am realizat că îmi place limba şi că încep să înţeleg câte ceva, aşa că am decis să învăţ alfabetul şi am reuşit să fac progrese frumoase, obiectivul meu fiind acela de a fi fluentă în coreeană până la sfârşitul anului viitor, singurul meu impediment fiind lipsa unui profesor, dar sper să reuşesc.
O melodie foarte frumoasă în care mă regăsesc este melodia “It’s only my world” de Kim Jaejoong, fiind o baladă foarte profundă ce mă ajută să conştientizez că nu contează dacă ceilalţi au impresia că nu ştiu pe ce lume trăiesc, deoarece eu îmi urmez visele si nu regret acest lucru, de altfel consider că visele sunt cele care ne dau tăria să mergem mai departe şi, oricât de imposibil ar părea, dacă ne dorim cu adevărat, poate vom reuşi.
- Unde îţi doreşti să ajungi peste 3-5 ani? Ce facultate ţi-ai dori să urmezi?
- Peste 3-5 ani o sa fiu, cel mai probabil, studentă la arhitectură, unul dintre visele mele fiind acela de a deveni un arhitect foarte cunoscut şi plănuiesc să muncesc din greu pentru a-mi îndeplini acest vis.
- Îţi mulţumesc pentru timpul acordat acestui interviu. Te felicit încă o dată pentru tot ce faci şi sunt convins că vei continua pe acest drum al performanţei.
- Îţi mulţumesc şi eu pentru încurajări şi sper să avem posibilitatea de a colabora şi în viitor.
Interviu realizat de Adrian-Vladimir Costea